PREDNOSTI SPORTA ZA VAŠU DJECU

Prednosti timskih sportova za vašu djecu

Timski sportovi, poput  fudbala , rukometa, košarke ili odbojke, sportovi su za koje se često roditelji odlučuju kad svoje dijete upisuju na neku sportsku aktivnost.
Ovi sportovi ne samo da pomažu djeci da budu zdravi i fit, već im razvijaju i niz drugih osobina i karakteristika koje će im pomoći i kasnije u životu. Timski sportovi ne samo da razvijaju osjećaj zajedništva, već i grade emocionalnu inteligenciju.

Stoga, ako imate dijete i razmišljate o tome da ga upišete na neki sport, donosimo vam 7 prednosti timskih sportova za vašeg mališana:

1. Fizička  forma i kondicija

Gojaznost  je bolest s kojom se bori sve veći broj djece, a upravo je sport jedan od najboljih načina smanjenja rizika od dječje gojaznosti . Redovni treninzi troše kalorije, ali i jačaju imunitet, mišiće i kosti te omogućavaju izgradnju zdravih životnih navika.

2. Timski duh i ponašanje

Timski duh potiče i timsko ponašanje, ali i zajedništvo i saradnju. Učenje o zajedničkom radu na tome da se postigne željeni, zajednički, cilj, čak i s članovima tima koji im nisu dragi, uči djecu razvijanju osjećaja prijateljstva, zajedništva i empatije.Takodje ,timski sportovi uključuju djecu iz različitih okruženja,porodice i kulturnih miljea što djecu uči prihvaćanju i toleranciji različitosti .

3. Poštovanje

Nedugo nakon što krenu trenirati neki od timskih sportova djeca nauče što znači poštovanje prema treneru, ali i saigračima. Biti član tima znači da svi, od najboljeg igrača do onoga koji se zadnji priključio timu, zaslužuju poštovanje na i izvan terena.

4. Upravljanje vremenom

Djeca koja imaju sportske slobodne aktivnosti dokazano bolje upravljaju svojim vremenom, od vršnjaka koji nemaju takve obaveze. Uskladiti vrijeme za trening, pisanje domaćih zadataka  i odlazak u školu postaju imperativi, pogotovo što djeca postanu starija. Kod školaraca to razvija osjećaj za vrijeme, ali i smanjuje učestalost kašnjenja.

5.Bolje ocjene u školi

Timski sportovi i odlazak na trening kod djece koja teže svladavaju svoje školske obaveze postaju „najdraži trenutak u danu“, ali i poboljšavaju rezultate u svim drugim životnim poljima. Fizički aktivna djeca imaju do 40% rezultate na školskim testovima, od djece koja ne pohađaju nikakve fiziičke  aktivnosti, potvrđuje studija.

Timski kolege i treneri djecu su izvrstan sastav podrške i značajna podrška u izgradnji samopouzdanja, posebno kod djece koja naprimjer  u nekom trenutku podbace u školi. Dodatno, djeci s lošijim ocjenama, veća pažnja na nastavi često bude motivirana činjenicom da će više vremena moći provesti na treningu, ako kod kuće moraju manje učiti.

6. Rješavanje stresa

Sport je, bez obzira na uzrast, izvrstan način za opuštanje i izbacivanje stresa ili bilo kakve frustracije. Sklapanje prijateljstava unutar tima te trener i stariji igrači koji imaju ulogu mentora, pomažu djeci da izbace stres i brige koje im se nakupe tokom dana.

7. Nije sve u pobjedi!

Život nije uvijek pravedan i sudijske  odluke nisu uvijek ispravne. Upravo zbog toga, sportisti moraju naučiti nositi se s razočaranjima koja su sastavni dio svakoga sporta. Tim neće pobijediti svaki put, ali iz svakog poraza vrijedi naučiti koliko je važno ostati ustrajan i ne odustati, ni onda kad je najteže.

Upišite svoje dijete u neki timski sport i učestvujte  u njegovom odrastanju u snažnu i samouvjerenu osobu koja poštuje i uvažava ljude oko sebe.

NEKA IZBOR BUDE RUKOMET !!! IZNAD SVIH TREBJESA