Single Blog Title

This is a single blog caption

Predstavljamo talente: Kristina Peković – RK „Trebjesa Noa“

Predstavljamo talente: Kristina Peković – RK „Trebjesa Noa“

Objavljeno: Četvrtak, Januar 12, 2017 – 08:00 portal onogost.me

Rukomet je sport koji je Crnoj Gori uz vaterpolo donio najviše radosti, ali i doživio veliku ekspanziju i interesovanje među djevojčicama, koje su poželjele da se oprobaju.

Foto : Privatna arhiva

Zlatna medalja na Evropskom prvenstvu i medalja na Olimpijskim igrama probudili su želju kod naših mladih sugrađanki da krenu putem “zlatnih lavica”. Jedna od njih je i članica RK Trebjesa Noa, petnaestogodišnja Kristina Peković. Rukometašica koja je gledajući starije koleginice lako zavoljela ovaj sport, nagovještava da bi uskoro mogla da bude okosnica selekcije koja je ne tako davno bila na krovu Evrope. Skromna Nikšićanka, koja svoj kvalitet više ispoljava na terenu, nego kroz priču, podijelila je sa nama svoje dosadašnje iskustvo u sportu koji je od sticanja nezavisnosti postao nacionalni.

“Počela sam da se bavim rukometom tako što sam kao mala pratila utakmice naše reprezentacije. Taj sport sam zavoljela, jer se u njemu najviše pronalazim i volim to što je rukomet sport koji se igra srcem”, navodi Kristina.

Kristina, koja igra na poziciji srednjeg beka, ove godine je zvanično peti strijelac lige u kojoj je ujedno i jedan od najboljih odbrambenih igrača, pa za protivničke ekipe predstavlja opasnost i u odbrani i u napadu. Potvrda njenog kvaliteta stizala je sa svih strana, a svakako je najveća poziv da igra za nacionalni tim.

“Najvećim svojim uspjehom smatram poziv za reprezentaciju. Pored toga veoma značajne nagrade su stizale na turnirima u zemlji i okruženju. Na turniru “Zlatibor for friendship 2016” izabrana sam za najbolju igračicu, kao i na međunarodnom turniru “Durmitor 2015”, dok sam na “III Žarka Kupu” u Lazarevcu 2015. godine i na turniru “Neretva 2016” bila najbolji strijelac”, ističe učenica prvog razreda Ekonomsko-ugostiteljske škole.

Svakako da Kristina ima velike snove, ali je svjesna da je potrebno još mnogo znoja da bi se stiglo do staze kojom koračaju najbolje rukometašice. Vjetar u leđa daju joj i priznanja koja stižu iz inostranstva. Prije godinu dana stigao je poziv da se oproba u rukometnoj instituciji iz Austrije,  klubu “Hypo”, gdje je upisala jedno nezaboravno iskustvo.

“Pružila mi se prilika da pokažem svoje sposobnosti u ovom austrijskom klubu, gdje mi se dopao način njihove igre i njihova kolegijalnost prema meni. Stekla sam jedno veoma lijepo i vrijedno iskustvo. Motivacija od strane trenera i cijele ekipe me je oduševila. Ponudili su mi da nosim dres njihovog kluba, pa, možda nekada i budem dio tog kluba”, prenosi Kristina svoje dragocjeno iskustvo.

Njene sjajne fizičke predispozicije za bavljenje rukometom primijetili su treneri njenog sadašnjeg kluba, a jedan od njih, Miloš Perović, ima samo riječi hvale za igračicu koja je okosnica tima, i predviđa joj svakako blistavu karijeru, ukoliko na pravi način iskoristi svoj potencijal jer ima sve ono što jedna igračica treba da posjeduje, a to su, pored igračkih kvaliteta, velika hrabrost i borbenost.

“Svoje fenomenalne motoričke sposobnosti od strane trenera bile su primijećene na jednom školskom krosu gdje je u svojoj generaciji bila najbrža u Nikšiću, tako da je odmah dobila poziv od kluba i od tada je naš  neizostavni  član. Iako je tek na početku, svoje znanje i umijeće pokazala je na nekim od najjačih turnira u Evropi gdje je redovno birana za najbolje igrače ili bila najbolji strijelac”, navodi trener Perović.

Naša mlada sugrađanka kojoj su rukometni uzori Kristina Neagu i Anita Gorbic, i koja je navijačica podgoričke Budućnosti, kada govori o svojim željama i planovima pokazuje da razmišlja hladne glave. Kaže da će morati da ide stepenicu po stepenicu da bi ostvarila uspješnu karijeru.

“Moje želje su prvenstveno da iz dana u dan budem što bolja, a potom kada dođe vrijeme za to da zaigram za neki veliki klub, i svakako da zaigram za seniorsku reprezentaciju”, jasne su želje mlade Nikšićanke.