VELIKI INTERVJU

Miloš Perović: Zvanje ‘najbolji’ dijelim sa svim članovima kluba Trebjesa Bemax

Miloš V. Perović rođen je 28.10.1987. godine u Nikšiću. Osnovnu školu je završio 2002. godine kada upisuje Gimnaziju “Stojan Cerović” u Nikšiću. Bavio se fudbalom od svoje 8 godine, bio je član FK “Sutjeska, kao i FK “Čelik”-Nikšić.

U svojoj 12 godini uporedo je trenirao više sportova i to košarku u KK “Ibon” i odbojku u OK ” Nik Voley”- Nikšić . Sa 14 godina je počeo da se bavi rukometom u kome je i postigao najvise uspjehe. U seniorskoj konkurenciji branio je boje RK “Sutjeska “ i RK “Danilovgrada” sa kojima ima više osvojenih individualnih i kolektivnih priznanja. Svoju preveliku želju za sportom, željan novih znanja i dostignuća kruniše 2006 godine upisivanjem Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, odsjek fizička kultura, u Nikšiću.

Na fakultetu je bio član odbojkaške ekipe koja je osvojila drugo mjesto na Univerzitetskom prvenstvu Crne Gore u odbojci.

Od ličnih priznanja na Fakultetu ima osvojene 2 srebrne medalje iz atletike i to u disciplini bacanje koplja i trci na 400 m.

Biti proglašen najboljim trenerom Nikšića u 2023. godini je velika čast. Šta je to što tebe izdvaja od ostalih trenera i čime sve smatraš da si zavrijedio povjerenje mladih sa kojima radiš?

Nagradu ne dozivljam kao ličnu nego je to zajednički uspjeh svih nas u klubu od igračica, stručnog štaba i Uprave kluba. Trenerski posao zahtjeva dosta odricanja , trener mora biti posvećen i strpljiv u radu sa sportistima. To mladi prepoznaju i onda je zajednički uspjeh neminovan.

Kada se osvrneš na proteklu godinu, na koje rezultate, utakmice si najviše ponosan?

Odradili smo jednu fenomenalnu godinu. Postali smo šampioni drzave u dvije kategorije, osvojili 12 Medjunarodnih turnira, 23 reprezentativke imamo u klubu, dobili smo 3 nagrade za najbolje trenere u CG i inostranstvu. Ovu polusezonu smo završili sa tri Jesenje titule prvaka CG (seniorska, pionirska, mlađa pionirska).
Utakmica u kupu Crne Gore gdje smo utakmicu dobili sa 51 razlike ( 58:7) što je najubjedljivija pobjeda u istoriji kluba.

Koju svoju generaciju mladih sportista bi naročito izdvojio po talentu i ostvarenim rezultatima?

Ne bih nikoga posebno izdvajao jer su to generacije koja su svijetla budućnost crnogorskog i evropskog rukometa. Nije nimalo lako biti jesenji sampion CG u 3 od 4 lige koliko ih se igra u Crnoj Gori. Tako da sam zaista ponosan na njihov rad i zalaganje a to i rezultati govore.

Kako bi ti približio značaj rukometa našim mladim čitaocima koji možda planiraju u 2024. godini bavljenje ovim sportom? Koje sve osobine treba da posjeduje ‘dobar rukometaš’?

Značaj rukometa čine svi oblici kretanja, najbolji razvoj opšte motorike, u igri svi podjednako učestvuju, daje najpravilniji psihofizički razvoj. Inteligencija, brzina razmisljanja i donošenje prave odluke u sekundi, a ono što mora da posjeduje svaka igračica su odlične motoričke sposobnosti i morfološke karakteristike.

Koja je tvoja poruka mladima koji žele da se bave rukometom?

Poruka za svu djecu je da treniraju sport koji vole, bitno je da probaju sve i da se pronađu u onome za sta su predodređeni. Sport donosi puno toga, poznanstva i prijatelje za cijeli zivot, putovanja na raznim destinacijama. Zato radite na sebi, već sjutra uzmite loptu i ruke i uživajte u svim blagodetima što je život pružio, a neka na kraju izbor bude baš rukomet – jedan od najljepših sportova na svijetu.

Koliko se finansijska situacija kluba popravila u odnosu na raniji period po pitanju snadbijevanja sportske opreme, finansiranja učešća…?

Svi naši rezultati su popraćeni od strane naših prijatelja i sponzora a ove godine smo dobili i generalnog sponzora kompaniju Bemax, pa je samim tim funkcionisanje kluba izuzetno olakšano jer sva takmičenja, turniri, putovanja, i zakup sala iziskuju velika materijalna sredstva. Ovom prilikom im se svima zahvaljujem na velikoj posećenost i pomoći.

Koji su vaši profesionalni planovi u narednoj, 2024. godini?

Profesionalni planovi su da nastavimo utabanom stazom uspjeha i da se u maju mjesecu radujemo novim titulama prvaka CG. Budući da me u predstojećoj godini očekuju i obaveze u reprezentaciji CG, planiram da kao selektor pionirske reprezentacije ostvarimo značajne rezultate na najvećim takmičenjima koja nas očekuju u 2024. godini