Mini rukometna liga za naše najmladje

Startovala Gardenlux mini rukometna liga Trebjese

Ono što smo dugo razmišljali  i planirali danas je dobilo svoje epilog.Startovali smo sa Gardenlux mini rukometnom ligom koja je namjenjenja generaciji mini rukometa. Šest ekipa djevojčica generacije 2010 godište i mladje uz dodatak dijela djevojčica koje su rodjene u   drugoj polovini 2009 godine , podjeljene u timove (djeca su dala naziv ekipi ) i igraće ligu sa propozicijama koji je sastavio stručni tim našem kluba .

 

Ova igra dozvoljava veći slobodan prostor koji uslovljava i na više trčanja i mnogo više golova ili situacija za postizanje istih (popularna šansa). Postignuti golovi imaju svoju presudnu ulogu u razvoju,no povećanjem broja „šansi“ utičimo na utemeljenje određenih igračkih momenata same igre i igrača. Govori se o većem broju pokušaja. Ako smo dijete u toj igri želimo se zabaviti i uraditi nešto što bi bilo vrijedno sjećanja. Otuda “ dvogol“ ,postignut pogodak koji vrijedi dva gola, koji podrazumeva atraktivnu asistenciju do igrača koji postiže gol ( dodavanje iza leđa,kroz noge i „cepelin“). Ovak način postizanja golova je atraktivan ali i povećeva interakciju djece. Važno je radovati se postignutom  golu (ukoliko djete zaboravlja da se raduje „kažnjava “ se sa 10 sklekova)  ,a zajedno smo dio tog pogotka. Postajemo tim, osjećamo tu vrijednost. Bilo je čestih situacija gde je sama igra mini rukometa bila degradirana žestokim faulovima. Kazna je bila zamjena igrača, gde je „kažnjeni“ izlazio iz igre,a ulazio drugi koji je nastavljao istim stilom da degradira igru svojom grubom igrom u odbrambenoj ulozi. Ovde svaki faul napravljen za „dva minuta“ je penal. Tako se ograđujemo od grube (ne fer) individulne odbrane i idemo ka boljoj obucenosti igrača u odbrambenim kretnjama, stavovima i povecamo samo trcanje u odbrambenim aktivnostima. Dodatna prednost je kada imate tri igraca iz istog tima u polju ocekavano je i da svi učestvuju u razvoju igre (umanjuje se „preskakanje“ u samo igri manje sposobnih motorickih igraca,tj djece ). Kod organizacije ove igre bitno je voditi računa kod usklađivanja odnosa kvaliteta ekipa/protivnika. Treneri moraju da daju prednost igri, a ne rezultatu. Na takav način samo učestovanje podjednako utiče na razvoj djece iz obe ekipe.

 

Na današnjim utakmicama djevojčice  su prikazale zavidan tehnički nivo i nivo same obučenosti na čemu smo zaista posebni.U prvim utakmicama postignuti su sledeći rezultati :

 

  1. LAVICE – VUČICE 13 : 12

  2. LISICE -MEDVJEDICE 10: 14

  3. ORLOVI -TIGRICE 7: 8

  4. LAVICE -LISICE 10: 18

  5. TIGRICE -VUČICE 7: 9

 

Tokom same lige vodimo urednu statistiku ,tako da nagradjujemo djecu koja naprave najviše faulova u odbrani ,djecu koja su dala najviše  asistencija ,kao i djecu koja su bila golgeterski raspoložena .Na kraju same lige izabraće se najbolja postava lige i dodjeliti nagrade i priznanja .

 

NajboljI u odbrambenim zadacima bilI su Anja Bulajić i Mirjana Koprivica

Najbolji u asistencijama bili su Mijušković Tijana i Mićković Nina

Najviše odbrana imale su Mijušković Marija i Gogić Isidora

TOP 5 strijelaca :

1.Perunović Ksenija 16 golova

2.Vujović Andjela 11 golova

3 Kokotović Aleksandra 9 golova

4.Mijušković Tijana 9 golova

5.Savić Vasilisa 8 golova

Liga se nastavlja sledećeg vikenda utakmicama 3 i 4 kola .Iznad svih TREBJESA !